Η Φανή Ζούμπου, η δική μας Φανή, στην ομάδα φοιτητών που στοχεύουν στον διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM!

Τελευταία ενημέρωση : Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019
Γράφτηκε από τον/την Κριπαροπούλου Αντιγόνη

Όσοι/ες γνωρίζουμε τη Φανή Ζούμπου, που φοίτησε στο σχολείο μας, θυμόμαστε τη συγκίνηση που νιώσαμε όταν πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην 24η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας που διεξήχθη στην Βέρνη της Ελβετίας το 2013!

Τότε, μαθήτρια ακόμα, διαγωνίστηκε μαζί με διακόσιους  πενήντα μαθητές/τριες από 62 χώρες και η  διάκριση που πέτυχε είχε ιδιαίτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη, ότι είχε να ανταγωνιστεί μαθητές/τριες που αποκτούν πολύ περισσότερες γνώσεις Βιολογίας από τα σχολεία της πατρίδας τους και προετοιμάζονται για την Ολυμπιάδα  μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φέτος, η Φανή συμμετέχει σε μια ομάδα 9 ατόμων, που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και που φιλοδοξούν να πάρουν το «εισιτήριο» για τον διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM που διοργανώνει στη Βοστώνη το MIT!

Είμαστε σίγουροι/ες πως η Φανή όπως τίμησε το δημόσιο ελληνικό σχολείο έτσι θα τιμήσει και το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η Φανή είναι φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έχει πάθος και ενθουσιασμό για την έρευνα και την επιστήμη! Το κυριότερο είναι ότι πιστεύει ολόψυχα στην διεπιστημονική συνεργασία με κύριο σκοπό την προσφορά στον άνθρωπο και στην κοινωνία!

Εμείς οι καθηγητές/τριές της, στο ΓΕΛ Καρέα, νιώθουμε υπερήφανοι που την είχαμε στις τάξεις μας, πάντα θα την έχουμε στην καρδιά μας και θα την καμαρώνουμε!

Η γειτονιά και το σχολείο μας

Τελευταία ενημέρωση : Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020
Γράφτηκε από τον/την Κριπαροπούλου Αντιγόνη

Ο Καρέας είναι μια από τις συνοικίες του Δήμου Βύρωνα (βορειοανατολικά του νομού Αττικής), που εκτείνεται έως τους πρόποδες του Υμηττού. Οι κάτοικοι του Καρέα όμως, καθώς είναι εδαφικά απομονωμένοι δεν νιώθουν ότι ανήκουν στον Βύρωνα και μάλιστα γύρω στο 1975 άρχισε να αναπτύσσεται μια κίνηση κατοίκων που επιθυμούσαν την απόσχιση και την δημιουργία ξεχωριστής κοινότητας.

krs56 500x342

Για την επωνυμία «Καρέα» έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες ερμηνείες, οι οποίες σχετίζονται άλλοτε με την τοποθεσία (βρίσκεται κοντά στα αρχαία λατομεία, τα γνωστά ως λατομεία του «Καρά»), άλλοτε με το πρόσωπο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (κάρα Αγίου) και άλλοτε με το πρόσωπο του ιδρυτή της. Καμία όμως από αυτές τις ερμηνείες δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη και έτσι καμία δεν μπορεί να γίνει ανεπιφύλακτα αποδεκτή.

Το 1932-33 μια μεγάλη περιοχή του Καρέα δόθηκε σε συναιτερισμό στρατιωτικών (γι” αυτό και τα ονόματα των οδών όπως π.χ. Ελλήνων Αξιωματικών, Ελλήνων Πατριωτών, 25ης Μαρτίου κ.ά.) για την δημιουργία εξοχικών κατοικιών και έτσι άρχισε αργά η ανοικοδόμηση, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Αρχικά στον Καρέα υπήρχαν μόνο λίγες αγροικίες.

Το 1957-58 αφού χτίστηκαν οι προσφυγικές πολυκατοικίες, εγκαταστάθηκαν στον Καρέα Ελληνορουμάνοι, Ελληνοπόντιοι (ήρθαν από τη Ρουμανία και από περιοχές της πρώην Σοβ. Ένωσης), και Αρμένιοι (οι οποίοι εκδιώχτηκαν από την Τουρκία κατά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 και αρχικά στεγάστηκαν σε προσφυγικές πολυκατοικίες στον Νέο Κόσμο ή στην Παλιά Κοκκινιά. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τις αναμνήσεις και τις ευωδιές των τόπων που εγκατέλειψαν και γι” αυτό έδωσαν στις οδούς ονόματα όπως: Χλόης, Ναρκίσσου, Ανεμώνης κ.ά.

krs62 300x246

Διοικητικό και Κοινωνικό κέντρο για όλους τους πρόσφυγες, ήταν το «Αστικό Κέντρο» που έγινε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και του Σουηδού διπλωμάτη Αυγούστου Λιντ. Συμμετείχαν επίσης, ο Σουηδός Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γκότενμποργκ και ο Αρμένιος επιχειρηματίας Γκιουλμπεκιάν.

Κάποια περίοδο ο Καρέας είχε φυλάκιο Χωροφυλακής (αρχικά στεγαζόταν στο Αστικό Κέντρο και μετά στη γωνία των οδών Αντωνιάδη και Αναπήρων πολέμου), με 8 άνδρες.

Στον Καρέα υπάρχει η  ιστορική βυζαντινή μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Η ίδρυσή της πιθανολογείται ότι έγινε τον 4ο αιώνα, όπως μαρτυράει ο σωζόμενος επιτύμβιος λίθος με την επιγραφή «ΝΕΙΚΑΓΟΡΗC ΔΙΑΚΟΝΙCCΗΣ». Η τάξη των διακονισσών είχε εισηχθεί από τους αποστόλους και καταργήθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α (527 – 565 μ.Χ.). Αρχικά η μονή ήταν πατριαρχικό σταυροπήγιο τιμώμενο στην μνήμη του Αγίου Ιωάννη του βαπτιστή, εγκαταλείφτηκε όμως το 1673. Η ίδρυση της μονής ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους. Η πρώτη γνωστή χρονολογία είναι του 1575, όταν η μονή πιθανώς να ανακαινίσθηκε. Το παλαιό καθολικό της μονής είναι ναός εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες και κτίστηκε κατά το τελευταίο τέταρτο του 11ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες σώζονται μόνο στην Πρόθεση, ενώ οι υπόλοιπες έχουν χαθεί. Στο δάπεδο του ναού δεξιά βρίσκεται παλιά επιγραφή που υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη παλαιοχριστιανικού ευκτηρίου οίκου.

ag ioannis karea 300x300

Πολύ κοντά στο μοναστήρι βρισκόταν από το 1936 η ιστορική ταβέρνα της «Χήρας», με την ονομασία «Κουνέλια». Η χήρα αυτή λεγόταν  Λευκή Ψυχόπαιδα και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού ήταν τα ψητά κουνέλια τα οποία διέτρεφε η ίδια μέσα στο δάσος.

Μέχρι το 1958 η ύδρευση γινόταν μόνο από πηγάδια και από την γνωστή «Πηγή». Λέγεται ότι από αυτή την πηγή προπολεμικά γέμιζε τα κανάτια του ο Μπαρμπα Γιάννης Κανατάς που μετά σεριανούσε με τα γαϊδουράκια του, σε ολόκληρη την Αθήνα. Κοντά σ” αυτό το σημείο η ΟΥΛΕΝ έκανε την πρώτη γεώτρηση και η οριστική λύση στο πρόβλημα του νερού δόθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1970.

Η εκπαίδευση στον Καρέα υπήρξε προβληματική. Το πρώτο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο λειτούργησε το 1959, στην οδό 25ης Μαρτίου 10. Για την δημιουργία του σχολείου αυτού αγωνίστηκε ο πρώτος δάσκαλος της περιοχής Χρήστος Αντωνιάδης (Πόντιος που ήρθε στον Καρέα ως πρόσφυγας από την Ρουμανία)! Το 1975 έγινε εξαθέσιο και εγακαταστάθηκε στον περιφεριακό δρόμο. Ονομαζόταν 9ο Δημοτικό σχολείο Βύρωνα. Σήμερα λειτουργούν δυο δημοτικά σχολεία στην περιοχή.

Το 1975 περίπου, μια παρέα φίλων και συμμαθητών εφηβικής ηλικίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα σε πιο οργανωμένη μορφή που θα έβγαινε έξω από τα όρια της  συνοικίας του Καρέα, αντιμετωπίζοντας άλλες ομάδες γειτονικών περιοχών. Η ομάδα ονομάστηκε ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΕΑ (το 1980 δημιουργήθηκε ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΕΑ), και τα χρώματά των εμφανίσεων της ήταν το πράσινο και το κίτρινο. Συμμετείχε σε διοργανώσεις με άλλες ομάδες κυρίως γειτονικών περιοχών που διεξάγονταν συνήθως στο σημερινό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΥΡΩΝΑ, έδρα της ομάδας του ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, σημειώνοντας σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες και διακρίσεις. Η ομάδα απαρτιζόταν από ιδιαίτερα ταλαντούχους ποδοσφαιριστές μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος, Κώστας Μαυρίδης. Η έλλειψη γηπέδου στον Καρέα αποδείχθηκε καταλυτική για την πορεία αυτής της προσπάθειας.  Στον Καρέα επίσης, πολλά παιδιά ασχολήθηκαν με το Ping-Pong και διακρίθηκαν. Στην περιοχή λειτουργούν Τμήματα Ακαδημιών Basketball, Volleyball, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Tae Kwo Do.

ΞΏΞΞΏΟ12 300x216

Το 1977 λειτούργησε το Γυμνάσιο Καρέα και το 1986 το Λύκειο Καρέα (μέχρι τότε τα παιδιά του Καρέα πήγαιναν σχολείο στον Βύρωνα). Γυμνάσιο-Λύκειο συστεγάζονταν και γι” αυτό τα σχολεία λειτουργούσαν σε βάρδιες (πρωί-απόγευμα) έως το 2000 που το κάθε σχολείο στεγάστηκε σε δικό του κτίριο.

Το σχολείο μας λοιπόν, λειτούργησε το 1986 και από όσα διηγούνται οι πρώτοι εκπαιδευτικοί που παρουσιάστηκαν να διδάξουν, υπέγραψαν την πράξη ανάληψης υπηρεσίας στο γόνατο γιατί δεν υπήρχαν ούτε γραφεία!

n1489890460 223315 8272

Πρώτος διευθυντής ήταν ο φιλόλογος κος Καννελόπουλος Δημήτριος και υποδιευθυντής ο μαθηματικός κος Μπούρας Γεώργιος.

Διευθυντές του σχολείου υπήρξαν οι: κος Καννελόπουλος Δημήτριος (ΠΕ02), κος Χαραλαμπίου Δημήτριος (ΠΕ03), κα Φλώκου Ναταλία (ΠΕ06), ο κος Βασιλείου Νικόλαος (ΠΕ02), ο κος Δόσης Σωτήριος (ΠΕ04.1) και η κα Κριπαροπούλου Αντιγόνη (ΠΕ78).

Υποδιευθυντές του σχολείου υπήρξαν οι: κος Μπούρας Γεώργιος (ΠΕ03), κος Βασιλείου Νικόλαος (ΠΕ02), κα Σουβατζή Ευανθία (ΠΕ02) , κος Καρλής Μιχαήλ (ΠΕ04.1), κος Πρασσάς Χαρίλαος (ΠΕ03), η κα Κριπαροπούλου Αντιγόνη (ΠΕ78), η κα Μανιάτη Μαρία (ΠΕ02) και ο κος Σιψάς Άρης (ΠΕ03).

23634799 1109596612511092 404019722 n

Εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί πέρασαν από το σχολείο μας που αφιερώθηκαν στο έργο τους, όπως οι: 

κα Φραγκούλη Γιωργία (ΠΕ03), κα Αναγνωστοπούλου Βάσω (ΠΕ02), κα Παπαγγελή Ελένη (ΠΕ02), κος Μπόχτης Κώστας (ΠΕ02), κα Τσιγκρή Βούλα (ΠΕ02), κος Κούρτης Άρης (ΠΕ01), κα Λεκατσά Γιώτα (ΠΕ11), κος Παπαθανασίου Μπάμπης (ΠΕ04.1), κα Παπαδήμου Κατερίνα (ΠΕ03), κος Τσουχνικάς Λάμπης (ΠΕ06), κα Πετροπούλου Ντιάνα (ΠΕ04.2), κα Ηλιοπούλου Δήμητρα (ΠΕ02), κα Σωτηρίου Λία (ΠΕ02), κα Γκιώνη Αγγελική (ΠΕ02), κα Αργύρη Αγνή (ΠΕ02), κα Αρμάγου Αλέκα (ΠΕ09), κος Μπίρης Βασίλης (ΠΕ03), κος Πλακίδας Γιώργος (ΠΕ02),  κα Αγρογιάννη Λίνα (ΠΕ02), κα Κυροδήμου Έφη (ΠΕ20), κος Καλαμπόγιας Διονύσης (ΠΕ19), κος Σιάγκρης Παναγιώτης (ΠΕ08), κος Γκράτσος Σωκράτης (ΠΕ03), κος Κατσικονούρης Βασίλης (ΠΕ06) και άλλοι που όμως έμειναν λιγότερο χρόνο.

Στο σχολείο μας δίδαξε και η Νικολάου Μαρίνα (ΠΕ11) που χάθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα του ΗΛΙΟΣ…Επίσης μαθηματικός του σχολείου μας υπήρξε ο Στρατόγλου Σταύρος ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2017...